Kıbrıs Tercüman

Türkiye’nin doğal gaz tedarik problemi yok

Türkiye’nin doğal gaz tedarik problemi yok
14 Mart 2022 - 15:12

Dönmez, Doğu Akdeniz’de keşfedilen gazın Avrupa’ya nakli konusunda en ekonomik güzergahın Türkiye olduğunu vurgulayarak, “500-600 km’lik bir hat gerekiyor. Bizim topraklarımızda mevcut hatlarımız var.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı İsrail ziyaretinin tarihi konusunda “Nisan gibi” ifadesini kullanan Dönmez, Doğu Akdeniz’de keşfedilen gazın Avrupa’ya nakli konusunda en ekonomik güzergahın Türkiye olduğunu vurgulayarak, “500-600 km’lik bir hat gerekiyor. Bizim topraklarımızda mevcut hatlarımız var. Bir kısmı oradan rahatlıkla transfer edilebilir. İlerde daha yüksek miktarın taşınması gündeme gelirse ilave boru hatları yapmak da gerekebilir. İlk etapta gelecek gazı yurt içinde yapabiliriz. Swap da kullanılabilir. 10 birim alırsınız aynı gazın yurt dışına çıkması gerekmez başka kaynaklı bir gaz yurt dışına çıkabilir” diye konuştu.

AB’nin gaz konusunda Rusya’ya bağımlılığı azaltma mesajlarına ilişkin de Dönmez, Türkiye’de oranın doğal gazda yüzde 40, petrolde ise yüzde 25 civarında olduğunu söyledi. Dönmez, “Türkiye’nin enerji konusunda sıkıntı yaşama ihtimali var mı?” yönündeki soruya, “Şu an için söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız da açıkladı. Biz yaptırımların tarafı olmak istemiyoruz. İyi ticari ilişkilerimiz var. Diplomasi aracıyla çözmenin tarafı olduğumuzu ifade etmiştik. Gaz konusunda bir sıkıntı yaşamadığımızı kontrat bazında sevkiyatlara uyduklarında görüyoruz. Gazprom ile BOTAŞ sık sık görüşüyor. Sevkiyatta bir problem görmüyoruz. Bizi etkilemeyeceğini öngörüyoruz. Türkiye’nin doğal gaz açısından tedarik problemi yok” yanıtını verdi.

 

Bir soru üzerine Akkuyu Nükleer Santrali projesiyle ilgili herhangi bir sorun olmadığını ifade eden Dönmez, “ilave santraller planlanıyor mu?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Akkuyu’da 4 reaktör 4 santral demektir. 1200 megavat kurulu gücünde olacak 4 tanesi 4 bin 800’dür. Bizim daha önce Japonlarla görüşmemiz vardı. Fiyatta uyuşamadığımız için sonlandırmıştık. Şimdi Trakya için çalışma yapıyoruz. Sinop ve Tekirdağ ile ilgili sürecin ikisini birlikte yürütüyoruz. Sinop’taki belli. Trakya’dayer tespiti yapılmadı.”

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
21 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
20 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
18 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
17 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
KÖŞE YAZARLARI

Warning: Use of undefined constant yazarlarinID - assumed 'yazarlarinID' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/themes/theHaberV5/dosyalar/sagblok/yazarlar.php on line 15

Copyright © 2021 - Tüm hakları saklıdır.