Kıbrıs Tercüman

Türk bilim insanları koronavirüs testinde gargara yöntemini geliştirdi

TÜRK bilim insanları yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) saptamak için kullanılan PCR ve antijen testleri için burundan çubukla alınan örnek şeklini değiştiren ve güvenilir sonuçlar elde edilmesini sağlayan yeni yöntemi bilim dünyasına kazandırdı.

Türk bilim insanları koronavirüs testinde gargara yöntemini geliştirdi
21 Ekim 2021 - 19:33

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve hala yaşamımızı etkileyen pandemide yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) saptamanın yolu PCR ya da antijen testinden geçiyor. Tüm dünyada her gün milyonlarca kişi bu testleri yaptırarak sonucunu bekliyor. Özellikle sonbaharın başlamasıyla birlikte nezle, grip gibi enfeksiyonların yaygınlaşması, bu hastalıkların Kovid-19’a benzer belirtilerinin olması daha çok kişinin bu testleri yaptırmasına yol açıyor.

Yeni yöntem geliştirildi

PCR ve Antijen testleri için yeni bir örnek alma yöntemi geliştirildi. Bu geliştirilen yöntemle ağızdan alınan su ve gargara yöntemiyle koronavirüs tespit edilebilecek. Dünyada ilk kez geliştirilen buluş ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, şöyle konuştu:

“PCR testi burundan boğaza kadar girilen bir çubukla sürüntü almakla gerçekleştiriliyor. Bu yöntem ağrılı olabiliyor, çocuklardan örnek almak zor olabiliyor. Bu sakıncaları ortadan kaldırmak ve daha basit bir şekilde örnek alabilmek için yeni bir yöntem geliştirdik. Yöntem şu şekilde çalışıyor: 20 mm kadar içme suyunu hasta ağzına alıyor, gargara veya ağız çalkalama şeklinde yapıldıktan sonra kağıt huni yardımıyla bu suyu tüpün içine koyuyor. Tüpe eklenen polimer boncuklar hızla su ve küçük molekülleri çekerek virüsleri konsantre ediyor. Bu işlem 5 dakika sürüyor. Polimer boncukların arasındaki konsantre virüs örneği bir pipet aracılığıyla alınarak PCR ya da antijen testlerinde rahatlıkla kullanılabiliyor.”

Diğer PCR testinden farkı ne?

Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, “Kullanıma sokmadan önce sonuçlardan emin olmak istedik. Bunun için büyük bir klinik çalışma gerçekleştirdik. Aynı kişilerden hem sürüntü hem gargara ile örnek aldık. Sonuç olarak ağız çalkalama ile de koronavirüsü kolay bir şekilde tespit edebildiğimizi gördük. Ürün için Sağlık Bakanlığından onay aldık. Ürün takip sistemine kaydedildi” ifadelerini kullandı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
15 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
14 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
13 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
12 OCAK 2024 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
11 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
KÖŞE YAZARLARI

Warning: Use of undefined constant yazarlarinID - assumed 'yazarlarinID' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/themes/theHaberV5/dosyalar/sagblok/yazarlar.php on line 15

Copyright © 2021 - Tüm hakları saklıdır.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/kibrist4/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35