İSTANBUL Sabiha Gökçen ile İstanbul Havalimanlarını Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden birbirine bağlayacak olan İstanbul Kuzey Demir Yolu Geçişi Projesi’nin finansman anlaşması imzalandı. Dünya Bankası, Çayırova’dan başlayıp Çatalca’ya kadar 127 kilometre uzunluğu olan proje için Türkiye’ye 1,67 milyar euro kaynak sağladı. Söz konusu anlaşmaya ilişkin, Dünya Bankası’nın genel merkezinde imza töreni gerçekleştirildi. G20 ve Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’na katılmak üzere Washington’da bulunan Bakan Mehmet Şimşek, törene katılarak dev anlaşmaya imza attı.
İstanbul Kuzey Demiryolu projesi nedir?
İstanbul Kuzey Demir Yolu Geçişi , Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Halkalı Demir Yolu Hattı üzerine kuruluyor. Proje, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek 127 kilometrelik elektrikli ve yüksek kapasiteli demir yolu hattının inşasını kapsıyor. Projenin Orta Koridor ve Irak Kalkınma Yolu gibi uluslararası ticaret güzergahlarını birbirine bağlayarak Türkiye’nin bölgesel lojistik merkezi rolünü pekiştirmesi hedefleniyor.
EN BÜYÜK 3. PROJE
Projenin çok taraflı altyapı finansmanı alanında bir dönüm noktası niteliğinde olduğunu vurgulayan Şimşek, toplam büyüklüğü 8,1 milyar dolar olan projenin finansmanının yüzde 83’ünün uluslararası finans kuruluşlarından sağlandığını kaydetti. Bakan Mehmet Şimşek İstanbul Kuzey Demiryolu projesinin finansmanına ilişkin şu bilgileri verdi:
Pekin Londra arası
Mehmet Şimşek, İstanbul Kuzey Demir Yolu Geçişi Projesi’nin sıradan bir altyapı projesi olmadığını anlattı. Şimşek, projenin Orta Koridor’un en kritik darboğazlarından birini çözüme kavuşturacağını belirterek, İstanbul Boğazı üzerinden Orta Koridor’un en kısıtlı geçiş noktalarından birine yüksek kapasiteli bir demir yolu alternatifi sunduğunu, koridorun güvenilirliğini güçlendireceğini ve küresel ticaret için stratejik değerini derinleştireceğini vurguladı.
Projenin kapasitede “dönüştürücü bir sıçrama” sağlayacağını da belirten Şimşek, İstanbul Boğazı’ndan geçen demir yolu yük hacminin yıllık 3 milyon tondan 50 milyon tona çıkacağını kaydetti. Şimşek, bunun kıtalararası yük taşımacılığı için karbon nötr bir altyapı oluşturacağına işaret ederek, bunun, bölgenin daha önce hiç tanık olmadığı ölçekte bir yapısal dönüşüm olduğunu söyledi.
Projenin 400 binden fazla kişiye daha yüksek gelirli istihdam sağlayacağını belirten Şimşek, altyapının yalnızca mal taşımakla sınırlı olmadığını, aynı zamanda geçim kaynakları oluşturduğunu ve İstanbul Kuzey Demir Yolu Geçişi Projesi’nin bunun her ikisini de yapacağını dile getirdi.
“ÜÇ STRATEJİK KORİDOR BAĞLANTISI”
Dünya Bankası Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Anna Bjerde ise İstanbul Kuzey Demir Yolu Geçişi Projesi’nin önemini şöyle özetledi:
-“Orta Koridor, Kalkınma Yolu ve Türkiye-Avrupa Koridoru olmak üzere üç stratejik koridor boyunca bağlantıyı güçlendirecek. Bu sayede Boğaz’ı geçenler için ulaşım daha hızlı, daha güvenilir ve daha verimli hale gelecek. Bu, sadece Türkiye için değil, bölgesel ve uluslararası ticaret için de önemli.”


Mart ayı merkezi yönetim bütçe sonuçları açıklandı
Cari denge şubat ayında 7.5 milyar dolar açık verdi
Haftanın kazandıran yatırım aracı belli oldu
SPK açığa satış yasağını 24 Nisan’a kadar uzattı
Merkez Bankası rezervleri 9 hafta sonra yükseldi