İsrail ordusunun Batı Şeria’daki üst düzey isimlerinden Merkez Komutanlığı Şefi Tümgeneral Avi Bluth’un açıklamaları büyük tartışma yarattı. Bluth, son 3 yılda 1500 Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi.
Haaretz gazetesinin haberine göre Bluth, basına kapalı bir toplantıda yaptığı konuşmada, Batı Şeria’daki operasyonların şiddetine ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı. Filistinlilere yönelik ateş açma kurallarını gevşettiklerini belirten Bluth, askerlerine tutuklama sırasında diz veya diz altından vurma yetkisi verdiğini dile getirdi.
İsrail’in olası saldırıları engellemeye çalıştığını savunan Bluth, “Biri seni öldürmeye gelirse, önce sen onu öldür” ifadesini kullanarak son yıllarda öldürülen Filistinli sayısına dikkat çekti. 2025 yılında taş attığı gerekçesiyle 42 Filistinlinin öldürüldüğünü de açıkladı.
Bluth’un, Ayrım Duvarı’nı geçmeye çalışırken vurulan Filistinliler için “topal anıt” ifadesini kullanması tepki topladı. Bu sözlerle, yaralanarak sakat kalan Filistinlilerin “ibret” olarak görüldüğünü ima ettiği değerlendirildi.
Bluth, taş atanlara yönelik uygulamalarda Yahudiler ile Filistinliler arasında ayrım yapıldığını da kabul etti. İsrailli taş atanlara karşı ateş açmaktan kaçınıldığını belirten Bluth, bunun “toplumsal sonuçlar” nedeniyle olduğunu söyledi.
Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te çalışan Filistinlilerle ilgili de konuşan Bluth, bu kişileri “potansiyel terörist” olarak nitelendirdiğini ifade etti. Ayrıca 4 binden fazla Filistinlinin idari gözaltında tutulduğunu söyledi.
Filistin kaynaklarına göre, Ekim 2023’ten bu yana Batı Şeria’da düzenlenen saldırılarda en az 1155 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 11 bin 750 kişi yaralandı ve 22 bine yakın kişi gözaltına alındı.


Trump: İran ile mini bir savaş halindeyiz
Trump: İran ile mini bir savaş halindeyiz
Putin’den 8-9 Mayıs’ta ateşkes ilanı
Akılalmaz olay! Selde kaybolan iş insanı timsahın midesinden çıktı
ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri Kim’le görüşmeyecek
OPEC+ üyesi 7 ülkeden flaş karar! Haziran ayında…
İran’da ‘Mossad’la irtibatlı’ suçlamasıyla 3 kişi idam edildi
Alex Ferguson, hastaneye kaldırıldı