Kıbrıs Tercüman

Feridun Sinirlioğlu’ndan Taliban açıklaması: İletişim kurmalıyız

BM Güvenlik Konseyi’nin Afganistan oturumuna Türkiye de davet edildi. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, oturumda yaptığı konuşmada, Afganistan’ın önemli bir yol ayrımında olduğunu söyledi.

Feridun Sinirlioğlu’ndan Taliban açıklaması: İletişim kurmalıyız
10 Eylül 2021 - 14:24

Afganistan’da uzun vadede istikrar için kapsayıcı ve temsili bir hükümet gerektiğine dikkati çeken Sinirlioğlu, Taliban ile ”Kademeli angajmanın doğru bir yaklaşım olduğuna inanıyoruz. Verdikleri sözleri yerine getirip getirmeyeceklerini görmek için onlarla iletişim kurmamız gerek. (Taliban’ın) Sözlerini eyleme dökerek güvenimizi kazanması gerek.” değerlendirmesinde bulundu.

Taliban’ın söylemeleriyle değil eylemleriyle dikkate alınacağını belirten Sinirlioğlu, Afgan halkının ise her zamankinden daha fazla destek ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Uluslararası toplumun önceliklerinden birinin ise temel hizmetlerinin devam edebilmesi için Kabil’deki havalimanının kesintisiz faaliyet göstermesini sağlamak olduğunu söyleyen Sinirlioğlu, son haftalarda Türkiye’nin Katar ile bu yönde attığı çabaları anlattı.

Afganistan’da kötüye giden insani duruma da dikkati çeken ve uluslararası topluma desteğini artırması çağrısı yapan Sinirlioğlu, ”Hemen harekete geçmezsek bölge ve ötesinde daha büyük insani sonuçlar ve güvenlik sorunları ile karşı karşıya kalacağız.” dedi.

Sinirlioğlu, ”Afganistan’daki geçici hükümet, insan hakları ihlallerini özellikle de kadın ve kız çocuklarının haklarını ihlal ettiği takdirde hesap vereceğinin gayet farkında. Gelişmeleri de bu bağlamda çok yakından izlemeliyiz.” diye konuştu.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jeffrey DeLaurentis de ”Taliban uluslararası meşruiyet ve destek arıyor. Mesajımız net; Meşruiyet ve desteği kazanması gerekecek.” mesajı verdi.

Çin’in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang ise Afganistan’ın dondurulan mal varlıklarının serbest bırakılması gerektiğini belirterek ”Bu varlıklar Afganistan’a ait ve Afganistan için kullanılmalı, baskı aracı olarak değil.” ifadesini kullandı.

Rusya da Afganistan’ın dondurulan varlıklarının serbest bırakılması çağrısına destek verdi.

Afganistan’ın BM Daimi Temsilcisi Ghulam Isaczai ise BM Güvenlik Konseyi’ne kapsayıcı olmayan bir hükümeti tanımaması çağrısı yaptı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
21 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
20 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
18 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
17 OCAK 2025 GAZETE MANŞETLERİ
KÖŞE YAZARLARI

Warning: Use of undefined constant yazarlarinID - assumed 'yazarlarinID' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/themes/theHaberV5/dosyalar/sagblok/yazarlar.php on line 15

Copyright © 2021 - Tüm hakları saklıdır.