Kıbrıs Tercüman

Bakan Oğuz: Etkin denetim yapılacak

Bakan Oğuz: Etkin denetim yapılacak
22 Eylül 2023 - 1:47

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, ülkeye rahatça girişen kişilerin suçlara karışmasıyla ilgili konuştu. Ülkeye girişte transit vize uygulamasının yürürlükte olduğunu ve bu uygulamaya, yakında hizmete girecek e-Vize’nin de ekleneceğini belirten Oğuz, çifte kontrol sayesinde ülkeye girişlerin daha sağlıklı olacağını söyledi. Oğuz, ülke içerisinde polis ile işbirliği içerisinde daha etkin denetimlerin yapılacağını da ifade etti.

“Bu konuyu çözeceğiz”…
Dursun Oğuz, ülkeden çok sayıda mülk alan yabancıların satın aldığı kişiyle sözleşmeye imza attığını ama bunların tapuda kayıtlarının yapılmaması nedeniyle devletin ciddi gelir kaybı yaşadığını dile getirerek, “Bunlarla ilgili ne yapılabilir diye arayıştayız. Tapuya kayıt zorunluluğu getirme yoluna bakıyoruz. Devletin en büyük gelir kaybı buradadır. Bunu çözmemiz gerekiyor” dedi.

Vatandaşlık sorunu…
Vatandaşlık konunun hassas olduğunu belirten Dursun Oğuz, “Burada doğmuş, burada okumuş, vatandaş olamamış mağdur gençler var. Bizim önceliğimiz bunlarla birlikte eşlerden kaynaklı gecikenleri halletmek. Mesela, 3-4 yıl önce eşi almış, diğeri almamış. Diğerine verdiğiniz zaman otomatikman çocuklara da vermeniz gerekir ki, o çocuk eğer 18 yaşın altındaysa kurtulsun” diye konuştu.
“Vicdanım rahat değil”…
Kırsalda dağıtılan kırsal kesim arsalarının gençlerin topraklarına sahip çıkması için verildiğini anlatan Dursun Oğuz, şöyle konuştu: “Bir sürü ihbar geliyor ya da Facebook’a baktığınızda görüyorsunuz; ‘Kırsal kesim arsasının satışı’ diyor. Kişinin bunu alıp satması etik de doğru da değil. Bazılarında uygunsuz da olsa iptal etme yoluna gideceğim çünkü vicdanım rahat değil.”

“Devlet olmanın varlığını hissettik”…
Azerbaycan’daki Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında devlet olmanın varlığını hissettiğini söyleyen Dursun Oğuz, “İnşallah bundan sonraki süreçte üst düzeyde daha yakın temaslarda halkların birbirini tanıması yani KKTC’nin teşkilat üyesi ülkeler ile daha yakın işbirlikleriyle tanınma kapısının da açılmasını sağlayacağız” ifadelerine yer verdi.

Müslüm BAYUK

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, KIBRIS TV’de, Aytuğ Türkkan ile Detay programına katıldı, bakanlık icraatları konusunda önemli bilgiler paylaştı. Ülkeye girişler konusunda yaşanılan sıkıntılara değinen Oğuz, transit vize uygulamasının uygulandığını ve e-vize çalışmalarının da son aşamada olduğunu belirterek, sistemin çift kontrol ile çalışacağını kaydetti. İçerdeki kaçak durumlarıyla ilgili olarak da polis ile çalışıp etkin denetimlerin önemini anlatan Oğuz, vatandaşlık politikasına yönelik de mesajlar verdi. Önceliğin burada doğup büyüyen çocuklar ve evlilikten bekleyenler olduğunu belirten Oğuz, vatandaşlık konusunun hassasiyetine değindi. Tapu kayıtları ve sözleşme üzerinden yapılan satışlardaki sıkıntıları gördüklerini ve devletin gelir kaybının önüne geçmek için çalışmalar başlattıklarını anlatan İçişleri Bakanı, sosyal konut projeleri ve kırsal kesim arsalarıyla ilgili de bilgiler paylaştı. Bakan Oğuz, Azerbaycan’da katıldığı Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) toplantısında yaşanılanlar hakkında da önemli bilgiler verdi.

“Azerbaycan’daki toplantı çok farklıydı”
2019 yılında Tarım Bakanlığı görevini yürüttüğü zaman İslam İşbirliği Teşkilatı’nın toplantısına katıldığını anımsatan Oğuz, ancak Azerbaycan’daki toplantının çok daha farklı olduğunu belirtti, “Devleti temsil ettiğimizi hissettik” ifadelerine yer verdi. Bakan Oğuz şöyle konuştu: “2019 yılında tarım bakanıyken gittiğim durumla bugünkü arasında karşılaştırma yapacak olursam; İslam ülkeleri toplantısına gittiğimizde gözlemci üye olarak konuşma yapıyorsunuz ama bu defa Türk devletleri olarak daha farklı bir boyutta üst düzey anlamında bir kabul görme durumu var. Temsiliyet anlamında size karşı ayrı bir duruş var. Size karşı bir kabullenmişlik var. Özellikle Sayın İlham Aliyev’in bizimle birlikte dünya basınına paylaştığı resimde hem de “KKTC bayrağı orada olacak, gerekli talimatı verdim’ demesi oldukça önemliydi. Aliyev bize “Sizin yanınızdayım’ mesajını net olarak vermiştir.” TDT’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi liderliğine dikkat çeken Oğuz, “Türk devletlerinin bir araya gelmesi, bütün ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesi anlamında, ekonomik, sosyal, kültürel anlamda da mutlaka daha çok gelişimine sebep olacaktır” dedi. TDT’nin kasım ayında Kazakistan’da devlet başkanlarının katılacağı bir zirve düzenleyeceği bilgisini paylaşan Bakan Oğuz, “KKTC orada da yine bu gündemde olacak. Ama dediğim gibi İlham Aliyev’in bize karşı dik duruşu ve ‘KKTC’nin bayrağı dalgalanmalıdır, dalgalanacaktır’ demesi bizi gururlandırdı. Devlet olmanın varlığını hissettik” diye konuştu.

“İnşallah tanınma kapısı açılacak”
Dursun Oğuz, bundan sonraki süreçte KKTC’nin TDT ile çok daha yakın işbirliği içerisinde olacağına inanç belirterek, şöyle devam etti: “İnşallah bundan sonraki süreçte üst düzeyde daha yakın temaslarda halkların birbirini tanıması yani KKTC’nin hem Azerbaycan’ın hem Kırgızistan’ın hem de Özbekistan’ın ve diğer TDT ülkeleri ile daha yakın işbirlikleriyle tanınma kapısının da açılmış olmasını sağlayacağız.”

“E-Vize’de sözleşme imzalama noktasındayız”
Bakanlık konularına ilişkin de önemli mesajlar veren Dursun Oğuz, ülkeye giriş çıkışlar konusunda bir önceki Bakan Ziya Öztürkler’in başlattığı E-Vize uygulamasının nihayete vardırılacağını kaydetti. “Devlette devamlılık esastır” diyen Bakan Oğuz, “Ziya Bey’in e-vize konusundaki çalışmaları tamamlanma aşamasında ve sözleşme imzalanma durumuna geldi. Ancak bu süre zarfında bizim Türkiye Cumhuriyeti Göç İdaresi’yle yakın bir işbirliğimiz var. Bu konuda hem eğitimsel anlamda hem ortak çalışma anlamında da ülkedeki düzensiz göçle ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Somut olarak görülecek” dedi. Şu anda ülkeye girişlerle ilgili yasaların var olduğunu bunun yanında muhaceret polislerinin yasa dışında da inisiyatifleriyle ülkeye insanları aldıklarını anımsatan Oğuz, “Zaman zaman bu konuda eleştiriler de alındığını anlattı. “Yasalara verilen yetkiler haricinde bazen de sınırdaki muhaceret memurlarının da inisiyatifleri oluyor. Sonuçta bu ülkeye gelen kişilerle ilgili bir tecrübesi var onların da. Ama bazen bakıyorsunuz bir gecede bin-bin 5 yüz kişi bu ülkeye geliyor, 10 tanesine muhaceret memuru diyor ki, ‘giremezsin’ nedenini sorguladığımızda; onun orada sorgulamasına ek olarak aldığı cevaplardan tatmin olmaması var” ifadelerine yer verdi

“Transit vize uygulaması yürürlükte”
Şu anda mevcut durumda transit vize uygulamasının devrede olduğunu anlatan Bakan Oğuz, sözlerine şöyle devam etti: “Bu uygulamayla ilgili de özellikle yüksek öğrenim kurumlarında bir serzeniş oluyor. ‘Üniversiteler kayıt olurken neden bu uygulandı’ deniyor. Aslında transit vize uygulaması Covit’ten önce Türkiye’nin yapmış olduğu bir uygulamadır. Bu uygulamayı zaten Türkiye yapıyor, 57 tane ülkeyle ilgili bir karar aldı, daha çok Afrika bölgesindeki ülkeler, bunların 47’sinden bizim ülkemize gelen insanlar var. Bu çerçevede bizim göç idaresiyle yapmış olduğumuz görüşmelerde daha önce çalışma izni olan, daha önce öğrenci olan, elinde resmi KKTC belgesi taşıyan burayla bağı olan kişilerle ilgili bir sorun yaşanmayacak. Ama ilk defa ülkeye gelenlerle ilgili sizi mülakata tutuyor bu sistem. O mülakatta bazı sorular var, tıpkı Türkiye’ye girer gibi otomatikman o sorulara göre de size izin veriyor. Gelecek öğrencilere de bu uygulamayı yapıyoruz.” “

Çifte kontrol ile ülkeye girilecek”
Oğuz, buna rağmen sorun yaşanmaması için çalıştıklarını belirterek “Sorun yaşanmasın diye okullara dedik ki, ‘siz kabul ettiğiniz öğrencileri sisteme dahil edin, İçişleri’ne yollayın, biz onları Türkiye İçişleri’yle paylaşacağız, o kayıtlı öğrenciler direkt transit vize alıp gelsinler.’ Bunun sayesinde yeni gelen öğrencilerde kontrol sistemi olacak. E vize de devreye girdiğinde çifte kontrol olacak. Yani transit vizeyi alsa da KKTC e -vize sistemine girecek, muhaceret görevlisikontrolünü yapacak uygunsa girmesine izin verecek. Bu da çift kontrolü getirecek. Biz Çalışma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığıyla sıkı bir işbirliği içerisinde sıkı kontrollere devam edeceğiz. Bunlardan dolayı polis de dahil olmak üzere herkese görev düşüyor, bu çerçevede ülkenin iç güvenliğiyle ilgili hassas tavrımız var” diye konuştu. E-vize ne zaman uygulamaya girecek sorusuna yönelik olarak da Bakan Oğuz, “Tam tarih veremem ama bununla ilgili sözleşme imzalama aşamasına geldik, gerekli altyapı çalışmaları yapıldı. Bununla birlikte öğrenci ve çalışma izniyle gelenlerin belirsizliği ortadan kalkmış olacak. Bu konuyla ilgili de hem çalışma hayatıyla ilgili hem eğitim hayatıyla ilgili biraz daha denetimli bir çalışma kurduk” dedi.

Vatandaşlıkta önceliğimiz çocuklar ve eşler
Ülkenin en önemli sorunlarından biri olan vatandaşlık konusuna ilişkin de görüşlerini paylaşan Bakan Oğuz, yasanın başka teamüllerin başka olduğu bir noktanın bulunduğunu belirterek, bunun hassas bir konu olduğuna dikkat çekti: “Yasa diyor ki ‘beş yılı dolduran vatandaşlık için müracaat edebilir’ geçmiş yıllarda hükümetler kendilerine göre uygulama yaptılar. Bazıları on mühür, bazıları on iki mühür olarak yaptılar. Şimdi ise on bir mühür teamül oldu, tabi belli şartları var. Ara boşluğu olanlar misal daha da uzuyor, bir bakıyorsunuz 25-30 yıldır bu ülkede olup da mühürleri eksik olanlar var, onlara da artık diyorsunuz ki Kıbrıslı olmuş ne yapabiliriz, bunlara bakanlar kurulu kararı gerekiyor. Bir de en mağdur olanlar gençler, çocuklar var. Burada doğmuş, burada okumuş. Vatandaşlık verilmemiş, geciken çok insan var. Bizim önceliğimiz eşlerden kaynaklı olarak gecikenleri halletmek. Mesela, 3-4 yıl önce eşi almış diğeri almamış. Diğerine verdiğiniz zaman otomatikman çocuklara da vermeniz gerekir o çocuk eğer 18 yaşın altındaysa kurtulsun.” Vatandaşlıkla ilgili yasal düzenleme konusunun ise “Bu konuda doğru tespitler yapıp doğru şekilde bir yasal düzenlemeyle en azından bu ülkenin geleceğiyle ilgili doğru almak zorundayız” diyen Oğuz, Başbakan Ünal Üstel’in de bu konuyla ilgili çok hassas olduğunu aktardı. Oğuz, “O da bu konuyla ilgili hem bizimle çalışıyor hem de ekstradan çalışmalar yapıyor” dedi.

Sosyal konutlar için yasal değişiklik gündemde
Özellikle ekonomik koşullar nedeniyle ev sahibi olamayan gençler için çalışmaları başlayan sosyal konut projelerine yönelik bilgiler paylaşan Bakan Dursun Oğuz, ülkenin değişik yerlerinde rezerv arazi anlamında çalışmalar yapıldığını söyledi. Konutların yapımı için belirlenen yerler olduğunu ancak bunlarla ilgili sayısal anlamda çalışmaların devam ettiğini söyleyen İçişleri Bakanı, konuyu Müteahhitler Birliği ile yürüttüklerini belirtti. Bakan Oğuz, “Bizim şu anda teknik anlamdaki çalışmalarımız devam ediyor. Müteahhitler Birliği “yılsonuna kadar biz kazmayı vururuz diyor” ancak bununla ilgili yasal değişikliklerin olması gerekiyor, bu yasal değişikliklerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Öncelikle bu yasal değişiklikleri yapacağız, bu süre içerisinde de belirlenen alanların tespitinin daha somut hale gelmesi ve bunlarla ilgili planlamayı da sayısal anlamda bitireceğiz” şeklinde konuştu. Oğuz, sosyal konutların bütün ülke genelinde olmasına yönelik bir düşünce olduğunu anımsatarak, aynı zamanda kırsal kesim arsaların dağıtımının da olduğunu dile getirdi.

“Kırsal kesim arsalarının satışı yasak olmalı”
Kırsal kesim arsalarıyla ilgili sorunlara da değinen Oğuz, sözlerine şöyle devam etti: “Kırsal kesim arsalarıyla ilgili de maalesef ülkemizde birçok sorun var. Amaç, kırsal kesim arsalarını dağıtıp oradaki gençlerin kendi yerleşim alanlarında kalması, köylerine sahip çıkması, oradaki nüfusu korumak amacıyla uğraşacağız. Kırsal kesim arsaları konusunda da yasal çalışmalar yapıyoruz. Şimdi bakıyorum bir sürü ihbar geliyor ya da facebook’a baktığınızda görüyorsunuz ‘kırsal kesim arsasını satıyorum’ diyor. Yani o kırsal kesim arsası kaç kişi arasından belki kurayla, belki de hak edişle size verildi. Sizin bunu alıp da satmanız etik de değil, doğru da değil. Yasal olarak satmak yasak değil ama bu konu hakkında uğraşacağız. Bazılarında da uygunsuz da olsa iptal etme yoluna gideceğim, çünkü vicdanım rahat değil. Veriliş amacıyla kullanılış amacı doğru değil.”

“Tapuda otomasyon için uğraşıyoruz”
Ülkede ciddi gelir kaybının yaşandığı tapu sistemine ilişkin de yaptıkları çalışmalardan bilgiler veren İçişleri Bakanı Oğuz, “Tapu daireleriyle ilgili bir yoğunluk var, zaten inşaat alanının gelişimi alan yerlerde yoğunluk otomatikman oluyor. Oradaki personel veyahut da altyapı gidermekle ilgili çalışıyoruz ama bunun haricinde tapu otomasyon sistemitam teşekküllü geçmesi gerekiyor. Geldiğimiz ilk günden beri bununla ilgili müdürlerle nasıl süratleniriz, nasıl güvenilir oluruz, nasıl şaibeleri ortadan kaldırırız diye düşünüyoruz. Çünkü devletin dairesine karşı hoş olmayan söylemler oluyor, bundan biz de çalışanlar da rencide oluyoruz. Bu çerçevede neler yapabileceğimizi masaya yatırdık. Elektronik ortama aktarılması çalışmasıyla ilgili bir proje yapılmış ama işlememiş, Biz şimdi yeniden bunu çalışıyoruz. Bu sorunu çözeceğiz” dedi.

Bu ülkenin en büyük sorunu sözleşmeli emlak satışı
“Bu ülkenin en büyük sorunu”diyerek bir başka konuya değinen Bakan Oğuz, devletin emlak satışlarından alması gereken vergileri alamadığından şikayet etti, bu konuyla ilgili çalışma başlattıklarını söyledi. Ülkeden çok sayıda mülk alan yabancıların satın aldığı kişiyle sözleşmeye imza attığını ama bunların tapuda kayıtlarının yapılmaması nedeniyle devletin ciddi gelir kaybı yaşadığını dile getiren İçişleri Bakanı, şöyle devam etti: “Örneğin geldi bir kişi 50 adet daire aldı. Kendi bu daireleri kiralıyor ya da satıyor, buradan kazanç sağlıyor ama devlet ne stopaj, ne emlak vergisi hiçbir şeyi alamıyor. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz. İki kişi arasında yapılan bir sözleşmedir bu. Bunlarla ilgili ne yapılabilir diye arayıştayız. Tapuya kayıt zorunluluğu getirme yoluna bakıyoruz. Tapuya kayda gelmezse mesela satışın nasıl geçersiz olabileceği gibi çalışmalarımız var. Devletin en büyük gelir kaybı buradadır. Bunu çözmemiz gerekiyor.Satan memnun, alan memnun, kiralayan memnun ama devlet memnun değil. Devlet alacağının peşinde olmalı. Bundan sonra nasıl bu sorunu ortadan kaldıracağımıza ilişkin hem yasal hem de hukuki olarak çalışıyoruz. Sadece Dursun Oğuz değil, bu konuyla ilgili bir süredir hükümet olarak kafa patlatıyoruz.” Devletin almayı hak ettiği büyük meblağlar olduğunu söyleyen Oğuz, bu çalışmaları tamamlayıp, bu meblağları almayı başarmaları gerektiğinin altını çizdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
KÖŞE YAZARLARI

Warning: Use of undefined constant yazarlarinID - assumed 'yazarlarinID' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/themes/theHaberV5/dosyalar/sagblok/yazarlar.php on line 15

Copyright © 2021 - Tüm hakları saklıdır.