Finlandiya ve Estonya arasındaki elektik şebekesi EstLink 2’nin ve Baltık Denizi’ndeki 4 telekomünikasyon kablosunun bağlantısında kesinti yaşanması sonrası Finlandiya’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.
Şebeke operatörü Fingrid’den yapılan açıklamada, dün yerel saatle 12.26’da şebekede kesinti olduğu bildirildi.
AÇıklamaya ilişkin detaylar Finlandiya’nın YLE haber ajansında yer aldı.
Yetkililer, EstLink 2’nin yanı sıra Baltık Denizi altından geçen 4 telekomünikasyon kablosunun bağlantısında da kesinti yaşandığını belirtti.
Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, X hesabından yaptığı açıklamada, konuya ilişkin soruşturmanın sürdüğünü duyurdu.
Orpo, daha sonra basına yaptığı açıklamada, ülkesinin “deniz altı altyapısına şüpheli müdahalelere kesin yanıt vereceğini” belirtti.
Öte yandan, Finlandiya Sınır Güvenlik ekipleri, kesintinin yaşandığı sırada bölgeden, Rusya’nın “gölge filosuna” ait olduğu düşünülen bir geminin geçtiğini iddia etti.
Ekipler, gemiyi kıyıya yönlendirmelerinin ardından incelemeleri sonucu, gemi çapalarının yerinde olmamasının “şüpheli” olduğunu kaydetti. Yetkililer, geminin çapalarının kablolardaki hasara yol açmasının mümkün olduğu görüşünü paylaştı.
Batı ülkelerinin yaptırımlarına karşı Rusya’nın petrol ve malları gizlice taşımak için elverişsiz ve eski tankerlerden oluşan gizli “gölge filo” kurduğu iddia ediliyor.


İngiltere, askeri uzay filosu kuruyor
İngiltere, askeri uzay filosu kuruyor
İngiltere Başbakanı Burnham, erken seçim ve ikinci İskoçya bağımsızlık referandumu ihtimallerini reddetti
İngiltere’de terör saldırısı girişimi: Beş kişi tutuklandı
İngiltere’de Palestine Action protestosunda Ed Miliband’a “Yasağı kaldırın” çağrısı
Erdoğan, Guterres’le görüştü: “Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tanımayan hiçbir öneri netice vermeyecek”