Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby dün Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında İsrail ile Hamas arasında devam eden savaş ve İsrail’in Gazze’ye yönelik hava operasyonları konusunda açıklamalarda bulundu.
Kirby, Gazze’de bir ateşkesin “sadece Hamas’a yarayacağını” belirtti. Ancak insani yardımların geçişini sağlamak için çatışmalara ara verilmesinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
DW Türkçe’de yer alan habere göre, ABD’nin İsrail’i Hamas’a karşı yürüttüğü savaşta sivil kayıplardan sakınmaya çağırdığını belirten Kirby, sivillerin zarar görmesinin engellenmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Kirby, “Bu bir savaş. Bu bir çarpışma. Bu kanlı, çirkin ve giderek de karmaşık bir hale gelecek ve siviller zarar görmeye devam edecek” dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) konuşmasında ateşkes çağrısı yapmış, İsrailli yetkililer ise bu öneriyi geri çevirmişti.
Pentagon Sözcüsü Kirby, “Sivillerin korunması için her tür önlemin alındığını görmek istiyoruz; bir operasyondaki duraklamalar bir araçtır ve geçici zamanlarda kullanılabilecek bir taktiktir” dedi. Kirby, bunun “ateşkes ile eş tutulamayacağını” ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de bugün BMGK’da insani yardımların geçişini sağlamak için çatışmalara ara verilmesini öngören ancak tam bir ateşkes içermeyen bir karar için destek istemişti.
ABD Başkanı Joe Biden ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’ın elindeki 200’den fazla rehine serbest bırakılmadan bir ateşkes hakkında “konuşmanın” mümkün olmadığını söylemişti.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda bin 400 kişi hayatını kaybetmiş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. Saldırının ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava operasyonlarında Hamas’ın verilerine göre 5 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Sumud Filosu’na saldırıyla ilgili Yunanistan’a işbirlikçi suçlaması
Sumud Filosu’na saldırıyla ilgili Yunanistan’a işbirlikçi suçlaması
ABD Başkanı Trump, BAE’nin kararından memnun! ‘Bu adım petrol fiyatlarını düşürecek’
Trump’tan Almanya’ya tehdit! ‘Oyuna getirildi’ iması kriz çıkardı
Trump, İran ile görüşmelerin telefon üzerinden sürdüğünü belirtti
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na saldırısını kınadı
Putin, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’yi kabul etti
Trump, İran gündemiyle ulusal güvenlik ekibini topladı