Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ukrayna yanıyor. Ülke dünyanın gözleri önünde yok ediliyor” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının siviller üzerindeki etkisinin ‘korkunç boyutlara’ ulaştığını söyleyen Guterres, ”Sonuç ne olursa olsun, bu savaşın kazananı olmayacak, sadece kaybedenleri olacak” diye konuştu.
Guterres, bu savaşın Ukrayna’nın da ötesine geçtiğini belirterek, ”Aynı zamanda dünyanın en savunmasız insanlarına ve ülkelerine yönelik bir saldırı. Ukrayna üzerine savaş yağarken Demokles’in kılıcı küresel ekonominin, özellikle de gelişmekte olan dünyanın üzerinde sallanıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya’nın nükleer alarm seviyesini yükseltmesinin ise ‘tüyler ürperten’ bir gelişme olduğuna dikkati çeken Guterres, ”Bir zamanlar düşünülemez olan nükleer çatışma olasılığı şimdi yeniden olasılık dahilinde” şeklinde konuştu.
Antonio Guterres, “Ukrayna halkının üzerine salıverilen dehşeti durdurma, diplomasi ve barış zamanı” ifadelerini kullandı.
Türkiye, Fransa, Almanya, İsrail, Hindistan ve Çin’e ise arabuluculuk çabaları dolayısıyla teşekkür eden Guterres, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının ise ‘gerilimi artırma riski taşıdığı’ değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da Frankfurt Havalimanı'nda çalışan 2 kişi sıtma nedeniyle öldü
Almanya'da Frankfurt Havalimanı'nda çalışan 2 kişi sıtma nedeniyle öldü
İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yıkılan 20 evin enkazından 233 Filistinlinin naaşı çıkarıldı
İspanya'da müze soygunu: 3 bin yıllık paha biçilemez altın hazine dört dakikada çalındı
Hollanda'da Batı Nil virüsünden bir kişi öldü
İşgalci İsrail, Batı Şeria'daki Tubas'ta bazı yapıları yıktı, Filistinlilere ait 30 yapı için yıkım tebligatı gönderdi
Cezayir'in doğusunda çıkan orman yangınlarında 12 kişi hayatını kaybetti
Dört farklı cezaevinden kaçan firar sihirbazı İspanya'da yakalandı