Kıbrıs Tercüman

NASA açıkladı: Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki kara delik sızdırıyor

NASA’ya göre Güneş’in 4,1 milyon katı kütleye sahip kara deliğin “uyuyan bir canavar olmadığı” kanıtlandı.

NASA açıkladı: Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki kara delik sızdırıyor
21 Aralık 2021 - 19:19

Independent Türkçe’de yer alan habere göre; Bilim insanları yaklaşık 10 yıldır, Sagittarius A* adlı süper kütleli kara deliğin uzaya birkaç bin yılda bir malzeme püskürttüğünü tahmin ediyordu. Yeni araştırma bu tahminleri teyit etmekle kalmadı, galaksi merkezinde olup bitenlerin ayrıntılı bir tasvirini ortaya çıkardı.

Buna göre kara deliğin yakınında dev bir hidrojen bulutu parlıyor. Kara delik ağır bir kozmik nesneyi her yuttuğunda malzeme püskürtüyor ve “jet” diye adlandırılan bu malzemeler daha sonra o hidrojen bulutuna çarpıyor.

Hidrojen bulutuna çarpan jetler sonunda Samanyolu Galaksisi içinde dağılan “ahtapot benzeri” bir yapı oluşturuyor.

Sızıntının dalları en az 500 ışık yılı mesafeye yayılıyor. Yeni keşfin ardında emektar Hubble Uzay Teleskobu da var.

NASA’nın internet sitesinde yapılan açıklamada konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor: Hubble Uzay Teleskobu, hayalet jetin fotoğrafını çekmedi ama hala dev boyutlardaki bir hidrojen bulutuna zayıfça itildiğine dair ikincil kanıtların bulunmasını sağladı.

Hakemli bilimsel dergi The Astrophysical Journal’da yayımlanan araştırmanın yazarları, Hubble’dan gelen verileri Şili’deki ALMA radyo teleskoplarından ve New Mexico’daki Çok Büyük Dizi’den gelen verilerle birleştirdi.

Bununla da yetinmeyen araştırmacılar, verileri doğrulamak için bilgisayar simülasyonlarına başvurdu.

Analizler tespit edilen jetlerin aslında binlerce yıl önce meydana gelen daha büyük bir patlamanın kalıntıları olduğunu da gösterdi. NASA, bu araştırmada çeşitli teleskopların farklı dalga boylarında yaptığı gözlemlerin bir yapbozun parçaları gibi birleştirildiğini vurguladı:

Güneş’in 4,1 milyon katı kütleye sahip kara deliğin uyuyan bir canavar olmadığının, yıldızlar ve gaz bulutlarını yuttukça periyodik olarak hıçkırdığının bir başka kanıtı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
30 NİSAN 2026 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
28 NİSAN 2026 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
27 NİSAN 2026 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
24 NİSAN 2026 GAZETE MANŞETLERİ
Gazete ManşetleriGündemKKTCSon Dakika
22 NİSAN 2026 GAZETE MANŞETLERİ
KÖŞE YAZARLARI

Warning: Use of undefined constant yazarlarinID - assumed 'yazarlarinID' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/themes/theHaberV5/dosyalar/sagblok/yazarlar.php on line 15

Copyright © 2021 - Tüm hakları saklıdır.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/kibrist4/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/kibrist4/domains/kibristercuman.com/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35